Proiectare
Pentru ca totul pleaca de la un proiect bine facut, am pregatit cei mai buni specialisti in ceea ce priveste proiectarea sistemelor de sonorizare profesionale.
Proiectarea sistemelor de sonorizare profesionala se refera la alegerea echipamentelor, definirea modului de interconectarea a acestora si amplasarea lor in teren. Daca alegerea echipamentelor si modul de interconectare tin de experienta acumulata in timp, cand ajungem la modul de amplasare in teren a echipamentelor abordam o situatie foarte complexa.
Performantele unui sistem profesional de sonorizare sunt definite in principal de doua caracteristici: SPL sau „Sound Pressure Level” si STI sau „Speech Transmission Index”. Aceste doua caracteristici sunt influentate de caracteristica principala a spatiului unde se doreste sa fie instalat sistemul de sonorizare si anume RT60 sau „Reverberation Time decay 60dB”. Parametrul RT60 se calculeaza in proiectul de acustica al spatiului.
Un rol foarte important in optimizarea acestor parametrii il au caracteristicile arhitecturale ale amplasamentului si modul de amplasarea al incintelor acustice. Deoarece fiecare proiect are o structura arhitecturala diferita, am fost nevoiti sa gasim o metoda precisa de calculare a SPL-ului si STI-ului inca din faza de proiectare.
Probabil ca pentru prima data in Romania am adoptat modelul de simulare acustica 3D pentru stabilirea performantelor unui sistem de sonorizare profesional.
Ce inseamna simularea acustica 3D?
Simularea acustica 3D porneste de la crearea unei arhitecturi 3D a spatiului pe care ne dorim sa il studiem. Fiecare punct din spatiu este introdus intr-o matrice tri-dimensionala, cu coordonate foarte precise
Odata creata acesta retea de puncte, se poate trece la pasul in care se definesc liniile de contur ale spatiului, se pot importa in program librariile cu proprietatile materialului din care sunt facuti peretii, podeaua, tavanul si mobilarea salii.
Dupa executarea pasilor de mai sus putem spune ca am obtinut modelul virtual al spatiului pe care dorim sa il studiem si putem trece la pasul in care alegem incintele acustice si modul de pozitionare a acestora.
Pozitionarea incintelor acustice presupune o serie de simulari prin care se optimizeaza parametrii specificati mai sus: SPL, STI si RT60. Astfel se obtine cota fixa de montare a ansamblului de incinte acustice, ungiul de orientare a acestuia fata de sala, unghiurile de orientare a fiecarei incinte din ansamblu, atenuarea sau amplificarea fiecarei incinte. De asemenea softul poate furniza si date despre sala cum ar fi, RT30, C7, C50, C80, ALC sau Direct SPL.
Astfel putem spune ca reusim sa optimizam un sistem de sonorizare si sa il transformam cu adevarat intr-un sistem profesional de sonorizare.
In figurile de mai jos sunt evidentiate diferentele dintre un sistem in care incintele au fost amplasate empiric si un sistem in care incintele au fost amplasate in urma unui calcul foarte bine definit.
Fig1. Se observa ca diferenta de SPL pe intreaga suprafata este mai mare de +/-12dB. Sunetul nu este uniform pe intreaga suprafata
Fig2. In urma simularii si a repozitionarii incintelor acustice diferenta de SPL a scazut la +/-3dB pe intreaga suprafata a ariei de audienta. Astfel putem spune ca „se aude la fel” pe intreaga suprafata, 98% din auditor beneficiaza de un sunet clar si de inalta calitae.
Parteneri
Partenerii nostri in furnizarea solutiilor de sonorizare sunt:
De asemenea compania noastra ofera solutii la cheie de integrare audio-video pentru sali de spectacol, sali de conferinta, teatre etc. Sistemele integrate sunt:
- sistem sonorizare
- sistem conferinta cu traducere simultana cu videotracking
- sistem proiectie video
- sistem iluminat tehnologic si de productie
- mecanisme pentru scenotehnica
Te putem ajuta ?
Daca aveti intrebari puteti folosi formularul de contact alaturat. Va vom raspunde in maxim 48 de ore.