Instalatia de evacuare a fumului

Instalatia de evacuare a fumului are urmatoarele functii:

  • asigura caile de evacuare impotriva inundarii cu fum si protejeaza viata persoanelor, in caz de incendiu;
  • permite accesul rapid al pompierilor si depistarea usoara a focarelor de incendiu;
  • protejeaza constructiile, instalatiile si bunurile materiale, prin evacuarea imediata a gazelor fierbinti si fumului coroziv.

Actionarea instalatiei pentru comanda trapelor de fum se face:

  • automat, prin intermediul instalatiei de detectie și avertizare incendiu;
  • manual, prin butoane de comanda amplasate pe caile de evacuare, in apropierea spatiului expus riscului de incendu;
  • manual, prin butoane de comanda amplasate în camera monitorizare-dispecerat.
trapa-fum

Motoarele aferente trapelor de evacuare a fumului sunt comandate in tensiune si functionarea lor este monitorizata. Comenzile automate sunt insotite in centrala, de comenzi manuale si semnale de functionare si stare.

Motoarele aferente trapelor de evacuare a fumului vor avea semnalizare de inceput si de sfarsit de cursa, pentru monitorizare de catre centrala de comanda trape fum.

Doar in cazul detectiei unui inceput de incendiu în interiorul caselor de scări presurizate și prevazute cu instalații de evacuare naturala a fumului, centrala de comanda trape fum va primi comanda de la centrala adresabila de detectie şi avertizare incendiu, iar aceasta, comanda in mod automat motorul/motoarele pentru deschiderea trapei/trapelor de fum.

Butoanele pentru comanda manuala de deschidere a trapelor de fum vor fi montate pe peretele vertical, în zonele de scari acces de la parter, la o înalţime de 1,2÷1,5 m si o distanţă suficientă de celelalte obiecte de pe pereţi din zonele respective (întrerupătoare, cititoare de cartela, etc).

Cablarea va fi făcută de la un element la altul şi toate acestea vor fi legate în paralel la artera comunicaţională. Amplasarea cablului se face ingropat, prin pat de cabluri metalic si teava PVC. Dacă se impune o protecţie antiincendiu mai mare, în loc de ţevi de plastic pot fi utilizate ţevi de metal flexibile.

Centralele pentru comanda trapelor de fum, aferente imobilului, vor fi montate cât mai aproape de trapele de fum pe care le deservesc.

Te putem ajuta ?

Daca aveti intrebari puteti folosi formularul de contact alaturat. Va vom raspunde in maxim 48 de ore.